Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 6 de febrer del 2012

L'art de l'Àndalus

En l'art andalusí es van fondre elements de tredició romna i visigòtica amb uns altres procedents de la tredició oriental islàmica. L'Alcorà, llibre sagrat de l'islam, prohibia la representació de la figura humana, i per això la pintura i l'escultura no van tenir un gran desenvolupament.


L'arquitectura va destacar tant pels edificis religiosos (mesquites) com civils (palaus, alcàsers o fortificacions i també habitatges urbans).
















L'arquitectura Omeia o d'època califal és la recull més elements de la tradició visigòtica, com els arcs de ferradura o els capitells. Els edificis més representatius són la mesquita de Còrdova i la ciutat-palau de Madinat al-Zahra.




La casa militar















La casa del Yafar









En els regnes de taifes, l'art es caracteritza per la pobresa de la riquesa decorativa. Generalment, s'utilitza el guix esculpit i pintat. Són abundants els arcs que només tenen una funció decorativa. Les construccions més significatives són l'Alcàsser de Màlaga o el palau de l'Aljaferia a Saragossa.




Les invasions dels berbers van provocar una simplificació en la decoració dels edificis i un augment de les construccions defensives, com l'Alcàsser almoràvit de Sevilla o el minaret de la mesquita d'aquesta mateixa ciutat (coneguda com a Giralda), d'època almohade.