Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 6 de novembre del 2011

CACERA DEL TRESOR. CUINA MEDIEVAL

Cacera del Tresor La Cuina Medieval




Introducció

La cuina medieval és l'exposició dels hàbits alimentaris i els mètodes de cuinar de diverses cultures europees durant l'Edat Mitjana, un període que aproximadament va des del segle V fins el segle XVI. En aquests temps, la dieta i el cuinar va canviar a Europa i aquestes mudances van ajudar a la fundació de la moderna cuina europea.
La cuina medieval és l'exposició dels hàbits alimentaris i els mètodes de cuinar de diverses cultures europees durant l'Edat Mitjana, un període que aproximadament va des del segle V fins el segle XVI. En aquests temps, la dieta i el cuinar va canviar a Europa i aquestes mudances van ajudar a la fundació de la moderna cuina europea.
Els cereals esdevingueren la font de nutrients principal durant la primera part de l'Edat Mitjana. Es menjaven en forma de pa, farinetes i pasta per tots els membres de la població.
Les verdures van ser un important suplement a la dieta basada en cereals. La carn era més cara i per tant més prestigiosa i era més comuna en les taules de la noblesa. Els tipus més populars de la carn eren la del porc i el pollastre, mentre que la carn de boví, que requeria una gran inversió en terreny, era menys habitual. El bacallà i els peixos del gènere clupea es consumien entre la població del nord, però es menjaven també una gran varietat de peixos marins o d'aigua dolça.
Donades les condicions del transport lent i les ineficients tècniques de conservació d'aliments, el comerç a llarga distància era molt car. Per això la cuina de la noblesa era més oberta a les influències foranes que la de la gent pobra. Cada nivell de la societat imitava el nivell que estava per sobre d'ell i així les innovacions es van anar estenent. El consum de determinats aliments en determinades classes socials era objecte de legislació i s'establia que la classe baixa mengés els aliments menys refinats.
Hi havia una forma d'haute cuisine desenvolupada durant la Baixa Edat Mitjana que va ser l'estàndard per a la noblesa de tota Europa. L'assaonament feia servir l'agràs (suc de raïm verd) el vi i el vinagre, en combinació amb espècies com la pebre negre, el safrà i el gingebre. Aquest junt amb l'ampli ús del sucre o la mel donava a molts plats un gust dolç. Les ametlles eren molt populars com agent espessidor en sopes estofats i salses particularment usada en forma de llet d'ametlla.



Preguntes de la cacera

-Podeu explicar quina relació existia entre l’església durant l’època Medieval?

-Durant tot el tema anterior parlaven de les diferents classes socials i els diferents estaments, que voldrà dir que l’alimentació també estava jerarquitzada?

-Explica quants àpats es realitzaven i com era l’etiqueta durant l’època medieval.

-Com es preparava el menjar i es conservaven els aliments?

-Elabora un llistat de productes dels següents grups d’aliments emprats a l’època.

Cereals
Fruites i verdures
Productes làctics
Carns
Peixos i marisc
Begudes
Plantes, espècies i condiments
Dolços i postres

-Busca el nom de cinc llibres de cuina i gastronomia de l’època Medieval.

Recursos

Aquí sota us adjunto tot el material necessari per respondre de manera correcta les preguntes!
Els links estan col·locats al mateix ordre de les preguntes, és a dir que la pregunta de l’església és el primer link, i així consecutivament.


http://ca.wikipedia.org/wiki/Cuina_medieval#L.27esgl.C3.A9sia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cuina_medieval#Restriccions_de_classe
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cuina_medieval#.C3.80pats
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cuina_medieval#Cereals
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cuina_medieval#Llibres_de_cuina




La Gran Pregunta

Formeu grups de 4 o cinc persones.
Imagineu-vos que viviu a l’Edat mitjana. Podeu escollir si sou senyors feudals o pagesos. Expliqueu com seria la vostra alimentació? Quin podria ser un àpat habitual en la vostra dieta?...
Ara us toca ser cuiners, haureu de gravar-vos fent una recepta amb productes de l’època.
Si heu resolt bé les preguntes anteriors no hauríeu de tenir cap problema!
No cal que sigui una recepta elaborada, existeixen moltes receptes senzilles les quals podeu fer.
Un cop estigui el vídeo gravat els penjarem al bloc de la classe.

Que més haurem de fer? Haurem d’escriure la recepta, ingredients, passos a seguir, temps d’elaboració, dificultat... Com més originals sigueu millor!!!

Bona feina i bon profit!