Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 20 de gener del 2012

De la Hispània visigoda a la invasió musulmana. Batalla del riu guadalete

El darrer episodi de les pugnes nobiliàries visigòtiques va produir-se amb la mort de Vítiza, quan van disputar-se la seva successió el seu fill i el Duc Roderic. El fill de Vítiza va propiciar l'arribada dels musulmans a la península al cercar la seva ajuda contra Roderic. Aquest va ser redotat a la batalla de Guadalete (711), fet que va significar l'inici de l'ocupació del regne visigot pels musulmans.

Batalla del riu Guadalete.

Tal com hem dit a classe la monarquia visigoda era de caràcter electiu i no hereditari la qual cosa predisposava al fet que en l'elecció d'un nou monarca sorgissin rivalitats i discrepàncies solucionades en la majoria de les ocasions amb disputes bèl·liques.
Amb aquest entorn i segons es desprèn de les fonts històriques, el noble Roderic, escollit com a monarca l'any 710 després de la mort de Vítiza, va haver d'afrontar el rebuig dels fills i partidaris del seu predecessor.



Els musulmans van penetrar en la Península Ibèrica mitjançant la permissivitat de la facció visigoda enfrontada a Don Rodrigo. Dos personatges brillen amb llum pròpia en aquests esdeveniments. Oppas i Don Julián.

Oppas, va caure en desgràcia amb l'arribada al tron de Roderic i va buscar suports entre els musulmans del Nord d'Àfrica.
D'altra banda sembla ser que va ser el governador visigot de Ceuta Don Julián, va ser qui va posar els mitjans necessaris per al desembarcament dels islamites a Hispània.


Per què l'ocupació va ser ràpida i no va trobar gairebé resistència?


  • Per la manca de cohesió en l'Estat visigòtic, amb reis qüestionats constantment pel nobles.

  • La ferocitat de les tropes musulmanes.

  • L'ús de capitulacions o pactes amb la població local. Si no oferien resistència, els conqueridors respectaven a les persones, les propietats i la pròpia religió.