Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 26 de gener del 2012

Al-Àndalus: economia, societat i cultura

Economia.


La major part de la població d’Al-Àndalus es dedicava a l’agricultura. Els cereals, la vinya i l’olivera van continuar sent els conreus més importants, però els musulmans van introduir innovacions que han perdurat fins als nostres dies.

Els àrabs van desenvolupar especialment les tècniques de regadiu. Una xarxa de sínies i sèquies assegurava el reg d’uns camps que abans eren erms, de manera que va augmentar la producció.
Tanmateix, van introduir nous conreus, com el cotó i l’anyil (una herba tintòria), que s’usaven en la indústria tèxtil, i l’arròs, la canya de sucre, les albergínies, les carxofes, etc., que es destinaven a l’alimentació.

En les ciutats es va desenvolupar una producció artesana de gran qualitat. La ceràmica, el cuir repujat, l’orfebreria, la fabricació d’armes, la producció de colorants i el treball de la seda eren les manufactures més destacades.

Al-Àndalus també va ser el centre d’un comerç molt actiu. Els productes artesans andalusins es venien en altres regions del món. A canvi, els comerciants portaven esclaus i or. Per fer els intercanvis comercials s’usaven principalment dues monedes: el dinar d’or i el dirhem de plata.


Societat.

Després de la conquesta, els musulmans van ser tolerants amb els cristians i els jueus, de manera que aquests es van quedar a Al-Àndalus.
Al principi, només alguns grups de cristians van emigrar a les terres del nord. Per això, la societat andalusina estava formada per gent de diferents costums i religions.

El grup més poderós estava format pels conqueridors i els seus descendents, àrabs i berbers. Però dins d’aquest grup hi havia grans diferències. D’aquesta manera, els àrabs es van reservar les millors terres i els càrrecs de govern.

En canvi, els berbers tot i que eren més nombrosos, van obtenir menys beneficis, i per això es van revoltar algunes vegades contra el poder àrab.

La resta de la població andalusí s’organitzava segons criteris religiosos.

Els muladins eren els cristians que van adoptar la religió, la llengua i els costums de l’Islam. Alguns ho van fer no per convicció, sinó perquè d’aquesta manera no havien de pagar impostos.

Els mossàrabs eren els cristians que van continuar practicant la seva religió. Com que no eren musulmans, ells sí que pagaven impostos. A partir del segle IX, molts d’ells van emigrar cap als regnes cristians del nord peninsular, fugint de les persecucions.

Finalment, els jueus eren una minoria molt activa en el terreny econòmic. Van establir comunitats importants a ciutats com Toledo, Granada, Còrdova, Sevilla o Saragossa. Normalment, residien en barris separats de la resta de la població.

Tot i que la majoria de la població vivia al camp, a Al-Àndalus les ciutats tenien una gran importància, ja que eren el centre de la vida econòmica, religiosa i cultural.

D’aquesta manera, la ciutat de Còrdova, per exemple, tenia uns 100.000 habitants. Era una ciutat molt gran en comparació amb les que hi havia a la resta de l’Europa occidental.











Les ciutats islàmiques estaven emmurallades i tenien diverses portes que es tancaven a la nit. La part principal de la ciutat era la medina o ciutat vella, en la qual hi havia els edificis més destacats. El més important era l’aljama o mesquita principal, al voltant de la qual girava la vida religiosa de la ciutat. També hi havia altres mesquites més petites distribuïdes per altres zones de la ciutat.

Els carrers eren estrets i irregulars, i formaven autèntics laberints. Al voltant de la medina es disposaven els ravals, els barris més populars, on s’instal·laven els tallers dels artesans. El centre de la vida política era l’alcàsser, un recinte fortificat situat a la part alta de la ciutat, on vivien les autoritats i els funcionaris. La vida social i econòmica es desenvolupava al voltant del soc o mercat. Els comerciants guardaven les mercaderies en grans magatzems, coneguts com alfòndecs, des d’on es distribuïen als comerços locals.


Cultura.


A Al-Àndalus va florir una cultura esplèndida. L’apogeu va començar a partir del segle X, gràcies a l’obra del califa Hakam II, que va reunir una biblioteca que va arribar a tenir 400.000 volums. D’entre els intel·lectuals andalusins van destacar especialment les figures del musulmà Averrois i el jueu Maimònides.

El llegat andalusí és profund en la nostra vida quotidiana. Per exemple, els habitatges i la gastronomia del sud i l’est de l’Estat espanyol no s’expliquen sense aquest influx andalusí. I l’empremta també és important les llengües peninsulars: per exemple, s’estima que unes 10.000 paraules catalanes tenen un origen àrab.

L’art també va florir de manera excepcional a les terres d’Al-Àndalus, especialment en el camp de l’arquitectura. La pintura i l’escultura es van usar essencialment per decorar els fabulosos edificis que construïen, ja que els permetia recobrir les parets, els sostres i les columnes, o compondre fonts i altres elements per decorar els jardins i els patis.

dilluns, 23 de gener del 2012

Al-Àndalus: evolució territorial i política

L’any 711, el regne visigòtic va viure una guerra civil entre Roderic i els familiars del rei anterior. Aquests últims van demanar ajuda als musulmans, que ja dominaven el nord de l’Àfrica. El governador d’aquesta zona, Musà ibn Nusayr, i el seu general Tariq ibn Ziyad van travessar l’estret de Gibraltar amb les seves tropes i van derrotar l’exèrcit de Roderic a la batalla de Guadalete (711).
Però, Musà i Tariq no van tornar el poder als visigots i, en només quatre anys, els seus exèrcits van ocupar la major part de la Península Ibèrica. Els exèrcits musulmans van trobar poca oposició a la conquesta: la noblesa visigòtica estava desunida i la població es va mostrar indiferent davant la invasió.
Els musulmans van conquerir gairebé tota la Península, però aviat van abandonar els territoris situats al nord del Sistema Central, a causa del clima fred, i van anomenar Al-Àndalus les terres que tenien sota el seu poder. Aleshores, Al-Àndalus va passar a estar governada per un emir o governador, dependent del califat de Damasc, i Còrdova va esdevenir la capital del territori.


















L’emirat independent.



L’any 750 els abbàssides van aconseguir el poder de l’Islam i la família Omeia va ser assassinada. Només un dels seus membres, el jove Abderrahman, va aconseguir escapar i arribar a la península Ibèrica, on va aconseguir el poder. L’any 756 es va proclamar emir de Còrdova amb el nom d’Abderrahman I.
El títol d’emir independent significava que els governadors d’Al-Àndalus deixaven d’obeir el califa com a autoritat política, tot i que van continuar reconeixent-ne l’autoritat religiosa.
Aquests primers temps de la història d’Al-Àndalus com a emirat independent van ser força turbulents. Els emirs es van enfrontar amb les incursions militars dels francs i dels cristians que s’havien refugiat al nord, i també es van produir un gran nombre de revoltes internes en el territori musulmà peninsular.




















El califat de Còrdova.



Abderrahman III va heretar el tron l’any 912. En els primers anys del seu regnat va aconseguir sufocar les insurreccions internes i les incursions cristianes. Aquestes victòries li van donar una gran autoritat i, d’aquesta manera, Abderrahman III es va intitular com a califa l’any 929. Aquest títol significava que, a més de dirigir el govern d’Al-Àndalus, també n’era la màxima autoritat religiosa del seu regne, deixant de dependre de l’autoritat de Damasc.
El califat de Còrdova pot ser qualificat com el període més brillant de la llarga història d’Al-Àndalus.
El califa era auxiliat en el govern per l’hagib, el primer ministre, i pels visirs, una espècie de ministres. Els valís dirigien les províncies i les marques frontereres de Saragossa, Toledo i Mérida.
L’any 976 va arribar al califat Hixam II, que només tenia onze anys. Davant de la seva minoria d’edat, el govern va quedar en mans d’un general brillant, Almansor, que va realitzar més de cinquanta ràtzies contra els regnes cristians del nord. Les ràtzies eren campanyes de saqueig, per recollir botins i fer presoners.



Els regnes de taifes.



Després de la mort d’Almansor, les lluites internes van arrasar Al-Àndalus. Com a resultat, l’any 1031, el califat es va dividir en un gran nombre de regnes o taifes. D’entre aquestes taifes destacarien els regnes de Sevilla, Toledo, Badajoz i Saragossa.







Aquesta desunió va afeblir notablement Al-Àndalus i les taifes van ser fustigades constantment pels regnes cristians del nord. Per evitar els atacs, les taifes pagarien les paries (un tipus de tribut) als reis cristians. Però l’empenta militar dels regnes cristians cada vegada era més gran. Així, el 1085, Toledo va passar a mans cristianes. Atemorits, els musulmans van demanar ajuda als almoràvits, uns guerrers berbers que havien format un gran imperi al nord de l’Àfrica, amb capital a Marràqueix.
Aleshores, els almoràvits van passar a la península Ibèrica per frenar l’avenç cristià, van posar fi als regnes de taifes i van tornar a unificar Al-Àndalus per un breu període de temps.
Tanmateix, el 1147 els almoràvits van ser substituïts en el poder per un altre poble berber, els almohades. Els almohades van llançar una ofensiva general contra els regnes cristians. Només la unió dels exèrcits cristians va permetre frenar els almohades en la decisiva batalla de Las Navas de Tolosa el 1212. Després d’aquesta derrota, l’Imperi almohade es va desintegrar i els cristians van conquerir gairebé tot Al-Àndalus.



El regne nassarita de Granada.



El regne de Granada es va convertir en l’últim territori musulmà a la Península Ibèrica després de la desfeta de 1212. S’estenia per les actuals províncies de Màlaga, Almeria, Granada i la part oriental de Cadis. Estava governat per la família dels Nasr, d’on prové el terme nassarita.



El regne nassarita, però, era molt feble. En la pràctica, durant gairebé dos segles i mig, va ser un Estat vassall del regne de Castella. Els governants granadins havien de pagar un tribut als reis castellans i ajudar-los en cas de guerra. A més, la història de Granada va estar marcada per les lluites internes entre la dinastia nassarita i altres famílies nobles, com la dels Abenserraigs. Els enfrontaments interns van afeblir el regne i van acabar facilitant la conquesta cristiana, duta a terme pels Reis Catòlics el 1492.
































(Extret de Ciències Socials en xarxa)

divendres, 20 de gener del 2012

De la Hispània visigoda a la invasió musulmana. Batalla del riu guadalete

El darrer episodi de les pugnes nobiliàries visigòtiques va produir-se amb la mort de Vítiza, quan van disputar-se la seva successió el seu fill i el Duc Roderic. El fill de Vítiza va propiciar l'arribada dels musulmans a la península al cercar la seva ajuda contra Roderic. Aquest va ser redotat a la batalla de Guadalete (711), fet que va significar l'inici de l'ocupació del regne visigot pels musulmans.

Batalla del riu Guadalete.

Tal com hem dit a classe la monarquia visigoda era de caràcter electiu i no hereditari la qual cosa predisposava al fet que en l'elecció d'un nou monarca sorgissin rivalitats i discrepàncies solucionades en la majoria de les ocasions amb disputes bèl·liques.
Amb aquest entorn i segons es desprèn de les fonts històriques, el noble Roderic, escollit com a monarca l'any 710 després de la mort de Vítiza, va haver d'afrontar el rebuig dels fills i partidaris del seu predecessor.



Els musulmans van penetrar en la Península Ibèrica mitjançant la permissivitat de la facció visigoda enfrontada a Don Rodrigo. Dos personatges brillen amb llum pròpia en aquests esdeveniments. Oppas i Don Julián.

Oppas, va caure en desgràcia amb l'arribada al tron de Roderic i va buscar suports entre els musulmans del Nord d'Àfrica.
D'altra banda sembla ser que va ser el governador visigot de Ceuta Don Julián, va ser qui va posar els mitjans necessaris per al desembarcament dels islamites a Hispània.


Per què l'ocupació va ser ràpida i no va trobar gairebé resistència?


  • Per la manca de cohesió en l'Estat visigòtic, amb reis qüestionats constantment pel nobles.

  • La ferocitat de les tropes musulmanes.

  • L'ús de capitulacions o pactes amb la població local. Si no oferien resistència, els conqueridors respectaven a les persones, les propietats i la pròpia religió.




Recorregut per l' Islam

Investiguem i aprenem:

http://www.librosvivos.net/smtc/homeTC.asp?TemaClave=1149&idIdioma=ES

Ll'Islam:

http://www.youtube.com/watch?v=wEWGHsnPVhc&feature=player_embedded

Invasió Visigòtica de Leovigild.

El regne visigot a finals del segle V.



Amb l'adveniment de Leovigild com a monarca visigot es produeix l'expansió del seu regne a Hispània. L'any 572, Leovigildo aconsegueix annexionar la regió de Corduba i Iliberris, mentre que cinc anys més tard completa el domini d'aquesta àrea conquistant la Orospeda.

L'expansió pel sud no podrà continuar, de moment, a causa de la presència bizantina en una àmplia franja que va des de Gades fins a Dianium, l'actual Denia.

També les Balears queden baix domini bizantí.

Pel nord-oest, el regne dels sueus començarà a ser envaït en el 573, any en què Leovigild annexiona Sabaria.

La presa final del regne sueu es produirà l'any 585. Entre els anys 574 i 581 es produirà l'avanç del regne visigot pel nord, conquistant la ciutat de Victoriacum.

Només algunes zones de l'àrea nord peninsular, els territoris de astures, càntabres i vascons, quedaran fora del control de Leovigild, sent constants els intents d'annexionar aquests territoris per part visigoda.






http://www.artehistoria.jcyl.es/histesp/videos/58.htm


Font artehistoria





















































































http://www.artehistoria.jcyl.es/histesp/videos/58.htm

dimarts, 17 de gener del 2012

dissabte, 14 de gener del 2012

Activitats avaluació

1)
Antropocentrisme: Teoria filosòfica que situa l'home en el centre de la terra.
Reforma: Moviment créitic contra certes pràctiques abusives de l'Esglèsia, com l'ostentació, la venda d'indulgències i la degradació de costums eclesiàstics, que va dur alguns humanistes i princeps cristians a enfrontar-se amb el Papa i a construir noves Esglèsies protestants.
Renaixement: Terme que designa un nou periode en la història del món occidental iniciat a la meitat del segle XV. Es divideix tradicionalment en Quattrocento i Cinquecento, es caracteritza per una gran renovació de les idees i la concepció del món (humanisme) i per la profunda renovació d les manifestacions artístiques (arquitectura, escultura, pintura).

2)
Els instrument de la monarquia per a reforçar el seu poder van ser els següents:
La burocràcia: cos de funcionaris que, que en nom del rei, es van encarregar d'administrar justícia i cobrar impostos.
Exercit permanent: integrat per soldats professionals, al servei de l'Estat.
La diplomàcia: formada per ambaixadors que representaven els ingressos de la monarquia en les corts estrangeres.

3)
Les motivacions per a realitzar noves exploracions durant els segles XIV i XV van ser les següents : la recerca de de noves rutes comercials; les millores tècniques i científiques en l'àmbit de la navegació (brúixola, astrolabi, mapes i portolans, embarcacions mes apropiades); i l'afany d'exploració afavorit per la mentalitat renaixentista.

4)
L'Humanisme va sorgir a les regions més dinàmiques i pròspres de l'Europa dels segles XV i XVI, amb especial preeminència a Itàlia i Flandes. La seva difusió en va veure afavorida, sens dubte, per la imprenta. L'invent de Johannes Gutenberg va permetre difondre les obres clàssiques, però va ser igualment utilitzat pels humanistes per a propagar les seves idees, a partir de l'edició de nombroses còpies dels seus llibres.

6)
El luteranisme, el calvinisme i l'anglicanisme van ser les principals esglèsies protestants que van sorgir en el segle XVI, com a crítica dels usos catòlics vigents. En els dos primers casos (luteralisme i calvinisme), la divergència va ser deguda bàsicament a una diferent interpretació doctrinal o desacord amb les formes organitzatives o de culte de l'Esglèsia catòlica.
La Contrareforma va ser un moviment de renovació que va impulsar l'Esglèsia catòlica i va reforçar la disciplina del clergat i dels creients.
El concili de Trento (1945-1563) va ser uns dels seus instruments principals, ja que va precisar la doctrina catòlica i va reforçar la disciplina del clergat i dels creients.

8)
Les característiques de la nova sensiblitat renaixentista són les següents: l'ús de les formes artístiques del món grecoromà, la temàtica variada, l'exaltació de la bellesa i la perfecció tècnica.
-En el Renaixemnet s'dentifiquesn el Quatrocento i el Cinquencento (falta explicació de tots dos)
-La figura del mecenes ara important perquè, gràcies al seu poder econòmic, va poder sufragar els artístes del moment, d'aquesta manera es van poder dedicar expliclusivament a les seves innovadores creacions.

dimarts, 10 de gener del 2012

Les Reformes

Les causes de la Reforma protestant

La Reforma, tot i que en els seus orígens es va tractar d’un moviment religiós, ben aviat va adquirir dimensions de caràcter polític, social, econòmic i cultural, i va desencadenar la crisi més greu que va conèixer el cristianisme en tota la seva història. A partir de la Reforma, el món cristià va caracteritzar-se per l’existència d’una pluralitat de creences i d’esglésies –l’Església catòlica per una banda, i les diverses Esglésies protestants per una altra– que s’havien intentat combatre al llarg de l’època medieval.

Arribats a les acaballes de l’edat mitjana, hi havia en alguns sectors de la societat europea un profund malestar contra certes de les seves pràctiques. Durant el període comprés entre els segles XI i XIV, l’Església catòlica havia adquirit un gran poder polític, econòmic i cultural. Malgrat tot, això l’havia portada a un allunyament de les seves funcions espirituals i a una dedicació creixent als afers temporals i polítics.

Els crítics opinaven que les altes jerarquies vivien envoltades de luxes i riqueses, fet que atemptava contra els principis de la religió cristiana. A la relaxació de costums que es podien detectar a les altes jerarquies de l’Església s’hi afegia, a més, l’escassa preocupació pastoral i la poca preparació del baix clergat no sabia, o no volia, exercir correctament les labors pastorals que tenien encomanades.

Per una altra banda, l’Església havia acostumat els fidels a assolir els fins religiosos, entre els quals el fonamental era la salvació de l’ànima, mitjançant pràctiques pietoses, almoines, indulgències (document que emetia el papa pel qual es comprava el perdó dels pecats) o per la intercessió de la Verge i dels sants. Tanmateix, molts càrrecs eclesiàstics es compraven i els compradors a vegades no tenien una autèntica vocació religiosa, sinó que buscaven els beneficis associats al càrrec a què accedien. D’aquesta manera, el sentiment religiós va tendir a reduir-se a una acumulació d’obres formals que enriquien l’Església sense que tal cosa li assegurés al creient la seva salvació.

Als segles XIV i XV, havien aparegut molts moviments que aspiraven a reformar l’Església perquè pogués retornar a un tipus de vida semblant al de les primeres comunitats cristianes.

A part de les citades motivacions de regeneració religiosa, l’extensió de l’humanisme a l’Europa del Renaixement i les transformacions polítiques i socials produïdes al segle XVI van ser algunes de les raons fonamentals de l’èxit de la Reforma i de la seva difusió a Europa.

L’humanisme va alimentar l’esperit de la Reforma en defensar una religió més personal i de comunicació directa amb Déu basada en la lectura de la Bíblia. Molts humanistes, en el seu desig de comprendre millor el missatge de Déu, es van aplicar a un estudi rigorós de la Bíblia utilitzant-ne d’altres versions, com l’hebrea, la grega o la siriana.

D’aquesta manera, els humanistes van rebutjar com a única font del coneixement de Déu la versió llatina de la Vulgata, única reconeguda per l’Església i en la qual es basava la seva autoritat, i van defensar una religió més personal basada en la lectura de la Bíblia.

Amb això, els humanistes intentaven adequar la seva visió de Déu i la seva nova concepció de l’home a la Revelació i les lleis de l’Església, sense cap ànim de separar-se’n, fins que la Reforma els va obligar a elegir entre l’Església catòlica i les noves Esglésies protestants.

Text extret de sapiens.cat.

Políticament, la Reforma va proporcionar als monarques i als prínceps la gran ocasió de reforçar el seu poder mitjançant l’apropiació dels béns de l’Església catòlica i la instauració en els seus territoris d’una nova Església sotmesa al seu control.

En l’aspecte social, la Reforma va ser força ben acollida per la noblesa en aquells territoris en els quals l’Estat era feble i la burgesia encara no s’havia desenvolupat. Això li va permetre de beneficiar-se de la secularització dels béns eclesiàstics (sobretot terres) i augmentar el seu poder.

La Reforma, però, també va ser ben rebuda en aquells territoris en els quals ja s’havia desenvolupat una rica burgesia, per a la qual la nova religió propiciava el desenvolupament dels seus negocis.